سوآبان

اقلیت سازی اکثریت ساکن در ترکمنصحرا

 

در خصوص مطلب درج شده در سایت تحت عنوان "سیاست روز " که به بررسی تقسیم بندیهای حوزه های انتخاباتی استان گلستان پرداخته,  جا دارد که صمیمانه ترین تشکر و قدردانی را نسبت به راقم این سطور بنمایم که به صورت واقع گرایانه, مسلمات موجود را به رشته تحریر درآورده اند.

در تکمیل سخنان دوست گرامیمان میتوانم بگویم که، با استناد به آمارنامه مرکز آمار ایران و بر طبق آخرین سرشماری جمعیت در آبان ماه 1375،جمعیت استان گلستان  1426288 نفر میباشد که از این رقم تعداد 588985 نفر ساکن در نقاط شهری استان و 830171 نفر ساکن در نقاط روستایی و 7132 نفر غیرساکن میباشند.

با توجه به اینکه به ازای هر دویست هزار نفر جمعیت میتوان یک نماینده در مجلس شورای اسلامی ایران داشت، استان گلستان با توجه به جمعیت موجود و مبنا قرار دادن آخرین سرشماری انجام شده،فقط میتواند دارای 7 نماینده در مجلس باشد.

مبنای اعلام جمعیت شهرستانها و در نهایت استانها،آخرین سرشماری انجام گرفته میباشد و با توجه به اینکه هر ده سال یکبار سرشماری جمعیت صورت میگیرد و بر طبق آن نیز هر ده سال یکبار نمایندگان مجلس افزایش می یابند ، درصورت رسیدن به حد نصاب درسرشماری سال 1385 ، بر اساس میزان جمعیت شهرستان گنبد، احتمال این نیز وجود دارد که در مجلس دوره هشتم شاهد حضور دو نماینده از گنبد باشیم.

در گذشته با توجه به اینکه آزادشهر جزء بخشهای شهرستان گنبد بود، در انتخابات دوره پنجم مجلس شورای اسلامی شاهد حضور دو نماینده ترکمن از حوزه گنبد و آزادشهر بودیم. این اتفاق باعث این شد که سناریوی تفکیک گنبد و آزادشهر اجرا شده و همچنین روستاهای بزرگ ترکمن نشین از قبیل قورچایی، قزلجه آق امام،... جزو حوزه آزادشهر محسوب شدند. با توجه به بافت حوزه جدید آزادشهر، ترکمنها به صورت اقلیت درآمدند و به این صورت بود که یکی از سهمیه های نمایندگی مجلس که حق ترکمنها بود با تقسیم سیاسی منطقه از دست رفته تلقی شد. ذکر این نکته نیز ضروری میباشد که هم اکنون نیز با توجه به جدا بودن شهرستان آزادشهر از گنبد،بسیاری از ادارات آزادشهر از امکانات مستقل نبوده که این باعث تعجب میباشد.در اینجااین سوال در ذهن هر شهروندی به وجود میاید که،چگونه میشود که در انتخابات، حوزه های گنبد و آزادشهر جدا و در امکانات و خدمات دهی به مردم مشترک میباشند؟

در حوزه بندرترکمن به جای اینکه کردکوی در حوزه گرگان قرار گیرد، آق قلا جزو حوزه گرگان میشود و سناریوی "اقلیت سازی اکثریت ساکن" بار دیگر اجرا میشود.شهرستان گرگان و آق قلا با هدف داشتن دو نماینده در مجلس دارای توجیه سیاسی برای غیر ترکمنها و با ایجاد بزرگترین و فعالترین شهرک صنعتی استان گلستان در آق قلا  ناخواسته دارای توجیه اقتصادی برای ترکمنهای آق قلا شد. توجیه سیاسی این سناریو به جای اینکه به نفع گرگانیها باشد به نفع سیستانی های مهاجر ساکن در گرگان تمام شد که از فرصت استفاده کرده و با بسیج کامل سیستانیها توانستند که یک نماینده از مرکز استان به مجلس شورای اسلامی ایران بفرستند و در این دوره از انتخابات مجلس نیز یکی از مدعیان میباشند و این باعث تکاپوی عجیبی در محافل انتخاباتی گرگانیها شده است که این بار اشتباهات دور گذشته انتخابات را تکرار نکنند.در زمان کنونی ،با توجه به حد نصاب نرسیدن جمعیت آق قلا، جدا شدن از حوزه گرگان هیچ عایدی برای آق قلا ندارد.

 

با توجه به غیرفعال و منفعل بودن  ترکمنها در ایجاد حرکتهای سیاسی منطقه ای و همچنین سکوت بی معنی و عدم فعالیت اکثریت دانشجویان ترکمن در ارتفا سطح کیفی سیاسی ترکمنها جهت بسترسازی ورود نخبگان ترکمن به میدان عمل و آرمانخواهی و گریز از مسولیتهای قشرخود در قبال جامعه ترکمن،دانشجویان و جوانان ترکمن را در برابر این سوال قرار میدهد که

 بدون مشارکت چگونه خواستار تغییر تحول میباشیم؟

چگونه خواستار احقاق حق خود هستیم در حالیکه نسبت به وقایع اطراف خود خاموشیم؟

به تمام دانشجویان و جوانان روشنفکر ترکمن پیشنهاد میکنم که آرمانهای خود را در جامعه ای پویا جستجو کنند.