مصاحبه سایت خبری و فرهنگی ترکمنصحرا

 با عابدی قولی اف وزیر امور خارجه سابق ترکمنستان

 رهبر و سخنگوی "جبهه دمکراتیک اپوزسیون ترکمنستان"

 *      

 

اخیرا فرد ناشناسی در پایتخت روسیه مسکو به وزیر خارجه سابق ترکمنستان و یکی از رهبران اپوزسیون این کشور آقای عابدی قولی اف (68 ساله) حمله کرده و در نتیجه وی جراحات سنگینی بویژه از ناحیه صورت و چشم چپ پیدا کرده  و روانه بیمارستان شده است. اخبار زخمی شدن عابدی قولی اف در بحبوحه رویدادهای مهم دنیا جزو یکی از مهمترین اخبار و مرکز توجه رسانه های گروهی بویژه روسیه قرار گرفته بود. در رابطه با این رویداد ناگوار سایت خبری و فرهنگی ترکمنصحرا مصاحبه ای با آقای عابدی قولی اف انجام  داد. از آنجا که ایشان رهبر و سخنگوی "جبهه دمکراتیک اپوزسیون ترکمنستان" است با مواضع و برنامه های اپوزسیون ترکمنستان برای آینده این کشور و همچنین در رابطه با نگرش اپوزسیون این کشور به رژیم حاکم در ترکمنستان و رهبر آن جناب آقای صفر مئراد نیازاف از جمله مواضع اپوزسیون ترکمنستان در رابطه با کشورمان ایران، ترکمن های ایران و دیگر مسائل نیز در این مصاحبه آشنا خواهیم شد

 سایت خبری و فرهنگی ترکمنصحرا

 

 

سایت خبری و فرهنگی ترکمنصحرا: با تشکر از جناب آقای عابدی قولی اف که وقت خود را برای این مصاحبه در اختیار ما قرار دادند. پیش از اینکه سئوالات را طرح کنیم خواهشمندیم در مورد حمله فرد ناشناس که علیه شما صورت گرفته مختصرا توضیح دهید؟

 

آقای عابدی قولی اف: اخیرا در روزنامه های ترکمنستان در مورد به اصطلاح "خیانت من" دو مقاله چاپ شد و ادعا شد که من به فعالیت های جنایتکارانه مشغول بوده ام. صفرمئراد نیازاف نیز در آخرین سخنرانی اش در شهر ماری پیش از این واقعه گفت که عابدی قولی اف با 70 سال دیگر نباید با  سیاست خود را مشغول کند و علیه من یک سری ادعاهائی را طرح کرد. تمام این شواهد نشان از یک ماجرائی است که به این حمله ختم می شود. علاوه بر آن 2 نفر از همکاران بنده  و جزو افرادی که من به آنها باور داشتم با رژیم همکاری می کردند و آنطور که شواهد نشان می دهد به مزدوری در شهر مسکو دستور داده شده که مرا به قصد کشت کتک بزند و در 6 آوگوست در شهر مسکو ساعت 4 هنگامی که با یکی از دوستانم قرار ملاقات داشتم در ایستگاه اتوبوس مورد حمله قرار گرفتم و به زمین افتادم و فرد متجاوز به سرو کله من بی رحمانه لگد زد و با صورت باد کرده و خونین به خانه برگشتم. فرد متجاوز در ورودی ساختمان خانه نیز به من حمله کرده و مرا به باد کتک گرفت.

 

ترکمنصحرا: هویت ایشان را شما توانستید تشخیص بدهید، آیا ایشان بزبان ترکمنی حرف می زد؟

 

عابدی قولی اف: خیر ترکمن نبود، البته در مسکو می توان با پرداخت پول مزدور استخدام کرد.

 

ترکمنصحرا: آیا شما به این قضیه اعتراض و شکایت کردید؟

 

عابدی قولی اف: به اداره انتظامی، به سازمان امنیت و تمامی ارگان های رسمی و دولتی مراجعه شد و شکایت انجام گرفت. در مطبوعات روسیه، و رادیو تلویزیون همگانی روسیه نیز خبر آن پخش شد و انعکاس وسیعی یافت.

 

ترکمنصحرا: شما به عنوان رهبر و سخنگوی جبهه دمکراتیک اپوزسیون اوضاع کنونی کشورتان را چگونه ارزیابی می کنید؟

 

عابدی قولی اف: برای آنالیز اوضاع ترکمنستان کافی است به سطح حقوق ماهیانه که بین 20 تا 30 دلار است نگاه شود. حقوق پائین و ماهیانه در ترکمنستان 5 دلار است. سطح تحصیلات افت داشته و تحصیلات اکنون 9 ساله شد. در کشور دارو پیدا نمی شود، تئاترها بسته شدند و کیش شخصیت بشدت رواج دارد و رئیس جمهور ترکمنستان بدون ترکمن ها هم می تواند زندگی کند و دیگر نیازی به خلق ترکمن ندارد.

آنچه که ما به عنوان اپوزسیون می خواهیم حاکمیت قانون در کشور است. بنظر ما هیچکس ماورای قوانین کشور نمی تواند باشد. اپوزسیون ترکمنستان مطالبات دمکراتیک دارد و دمکراسی رایج در اروپا را می خواهد در کشور پیاده کند و بایستی قوه قضائیه، اجرائیه و مجلس و حکومت بایستی حدود فعالیت هایش مشخص گردد. در مملکت ما همه این ارگان ها در دست یک فرد قرار دارد. نیازاف حتی رئیس دادگاهها را نیز شخصا خود عزل و نصب می کند. مطبوعات کامل در اختیار رئیس جمهور قرار دارد. یک نفر هر چقدر هم عاقل باشد نمی تواند حکومت کند.

 

ترکمنصحرا: آیا بهتر نیست شما از نیازاف بخواهید که یک سیاست رفرم و اصلاح طلبانه را در پیش بگیرد. در کشور همسایه تان ایران با وجود یک دیکتاتوری دینی  نوعی اصلاحات را پذیرفته اند و نیازاف که یک آدم سکولار هست ، آیا شما این ظرفیت را در او نمی بینید که قابلیت اصلاح طلبی و یا رفرم داشته باشد؟

 

عابدی قولی اف: من شخصا زمانی که وزارت امور خارجه را به عهده داشتم چند بار مراجعه کردم و با ملایمت پیشنهاد کردم که در داخل دولت و در سیستم اداری کشور اصلاحات انجام گیرد و حتی در خارج از کشور نیز از نیازاف درخواست کردیم که ما برگردیم به کشور و فعالیت یک اپوزسیون برای پیشرفت و تعالی کشور بسیار سودمند خواهد بود و ما حاضر به همکاری نیز هستیم. بطور کلی اپوزسیون بهتر است در کشور باشد و برای کشور خوب است. حرف های همدیگر را گوش کنیم و چندین بار از طریق نامه سرگشاده نیز این درخواستمان را مطرح کردیم. اما ایشان خود را بالاتر از هر اصول و حتی بالاتر از اصول قرآن می شمارد و کتاب روح نامه را نوشته و همه چیز را در آن خلاصه کرده  و در دست من نوشته ای هست که روح نامه باید تنها کتاب ترکمن ها باشد و خلق ترکمن مسائلشان را باید با روح نامه حل کنند. با تمام مسائلی که در کشورمان جریان دارد ما هم اکنون هم حتی حاضر به همکاری هستیم ولی نیازاف مخالف آن است.

وضیعت کشور بصورت فاجعه باری پسرفت دارد. وضعیت مادی خانواده ها بسیار بد است و در نتیجه دختران مجبورند به فاحشگی تن دهند و پسران نیز معتاد شوند، بدین خاطر برای خروج از این بحرانی که هم اکنون گریبانگیر جامعه مان هست حاضیرم برای نجات مردم و کشورهمکاری کنیم.

 

ترکمنصحرا: آقای عابدی قولی اف شما به عنوان مقام وزیر خارجه سابق ترکمنستان خود بخشی از این سیستم بودید و پایه و اساس آن سیستمی که هم اکنون در ترکمنستان حاکم است را نساختید؟ شما چرا آنزمان که در حاکمیت هم نقش داشتید مانع رشد چنین پروسه ای نشدید و مخالفتی نکردید؟

 

عابدی قولی اف: البته ما وقتی ترکمنستان استقلال پیدا کرد همه حمایت کردیم.  در سال های 91  و 92 من و جناب اقای آتا چاری به  نیازاف گوشزد کردیم که مثل برخی از شخصیت های سابق شوروی کیش شخصیت درست نکند. من 2 بار و آقای آتا چاری حتی بیشتر از 5 بار این مسئله را یادآوری کرد. پس بنابراین آنزمانی که وزارت خارجه کشور را به عهده داشتم در همه زمینه ها موافق سیاست های نیازاف نبودم و من اعتراض کردم جدا شدم و استعفا دادم و من به او اعلام کردم که علیه سیاستش مبارزه خواهم کرد. نیازاف پس از یکماه استعفای مرا پذیرفت و پس از آن هم مرا 3 بار دعوت کرد. او مرا تهدید کرد که تو و خانواده ات اذیت و آزار خواهند دید و در سومین و آخرین بار هم نظرم را به او گفتم و آتا چاری هم به او دوباره یادآوری کرد . شاید ادعایی که شما می کنید مصداق اقای بوریس شیخ مراداف باشد ولی راجع به من نمی توان آن را گفت و این دو امر را نمی توان با هم مخلوط کرد.

 

ترکمنصحرا: سیستمی که در ترکمنستان حاکم است را نمی توان جدا از کل آسیای میانه بررسی کرد. در آسیای میانه هم اکنون نوعی حکومت های "شبه سلطنتی" شکل گرفته، خواهش می کنیم نظرتان را در این مورد مطرح کنید؟

 

عابدی قولی اف: در این مورد حق کاملا با شماست. رهبران آسیای میانه یک نوع حکومت های خانوادگی و سلطنتی برای حفظ ثروت های کلان و هنگفتی که بدست آورده اند درست کرده اند. این سیستم مطابق و منطبق بر عصر کنونی که ما در آن زندگی می کنیم نیست، بلکه مطابق با قرون وسطی  است.

 

ترکمنصحرا: در رابطه با روابط ایران و ترکمنستان چه فکر می کنید؟

 

عابدی قولی اف من فکر می کنم که رئیس جمهور خاتمی به خوبی نیازاف و سیاست های او را می شناسد و با یکدیگر ارتباط شخصی هم ندارند و عموما دولت ایران باتجربه است و در مسائل بین المللی از سیاست خاصی پیروی می کند و تجربه کافی دارد در برخورد با بحرا نها دارد و دولتمردان ایران با وضعیت نیازاف بخوبی آشنائی دارند. بطور کلی ایران تاثیر ویژه ای بر ترکمنستان دارد. ما مرز بسیار طولانی با این کشور داریم. از سوی دیگر نیز بخش بزرگی از ترکمن ها در ایران زندگی می کنند. ترکمنستانی ها ترکمن های ایران را بخشی از ملت ترکمن می شناسند و جمهوری ترکمنستان بایستی به شکل اصولی با آنها ارتباط برقرار کند و کشور همسایه ایران نیز با آن مخالفتی نخواهد کرد. این ارتباط بایستی به شکل وسیعی در امور فرهنگی، اخلاقی و البته بدون دخالت در امور یکدیگر انجام گیرد و ایران نیز مخالفتی با آن نخواهد کرد.

ولی متاسفانه نیازاف منافع ترکمن ها را انکار می کند. او از آمدن ترکمن ها به ترکمنستان هراس دارد. وضعیت خود ترکمن های ترکمنستان متاسفانه آنقدر وخیم شده است که بایستی گفت که امید ترکمن ها به ترکمن های ایران و ترکمن های افغانستان است. وضعیت ما در ترکمنستان در خیلی از موارد بدتر از تر کمن های ایران و عراق و یا افغانستان است. ترکمن های ایران علیرغم مشکلاتی که گریبانگیرش هستند  ولی حداقل مشکل گرسنگی و نان ندارند. در اوائل سال هائی که ترکمنستان رسما مستقل شد با رهبران افغانستان صحبت شد که رسما ترکمن های این کشور را به ترکمنستان دعوت بکنیم و در آنجا ساکن شوند. آنزمان نجیب الله حتی با این درخواست موافقت کرد. البته ایشان در ابتدا رضایت نداشت و سپس موافقت کرد و قرار شد که حدود 400 هزار از ترکمن هاس افغانستان دعوت به عمل آید. در مورد ایران هم قرار شد که برای ترکمن ها گشایشی به عمل آید و ایشان نیز از امکانات و دست آورد های جمهوری ترکمنستان استفاده بکنند. نیازاف آنزمان مخالفت کرد و ترسید که متعصبین و افراطیون مذهبی به کشور بیاید و آمدن ترکمن ها را مصلحت ندید. 

 

ترکمنصحرا: برای این مصاحبه و از اینکه اطلاعاتی در اختیار ما گذاشتید بسیار ممنون هستیم.

 

عابدی قولی اف: با تشكر از شما و امید موفقیت در كارهایتان.